Verdeling van potten en pannen

en nog veel meer

Boedelscheiding

Boedelscheiden is veel meer dan verdeling van inboedel. Naast de woning moeten ook polissen, bankrekeningen, spaargeld, auto's verdeeld worden. En misschien afspraken gemaakt worden over verdeling van schulden. Dan zijn er nog de belastingsaanslagen of -teruggaven waar iets mee moet of toeslagen die aan de belastingdienst moeten worden terugbetaald. Een auto waarvan het kenteken op een andere naam moet komen en besproken moet worden wie de korting voor de premievrije jaren krijgt. Tenslotte noem ik de onderneming, die misschien verdeeld moet worden. 

Belangrijk om te weten waar u recht op heeft. Wellicht heeft u zelf al een duidelijke idee over de verdeling. De belastingdienst kijkt echter mee wel mee met hoe u het doet. 

Gemeenschap van goederen

De eerste vraag is of er een gemeenschap van goederen is. Dat betekent:  alles is van u samen en moet bij scheiding bij helfte gedeeld. Hoewel er ook in dat geval een situatie kan zijn waarin onder uitsluitingsclausule een schenking of een erfenis is ontvangen dat privé is gebleven en dus niet gedeeld wordt. 

Nieuwe wet

Sinds 1 januari 2018 geldt niet langer automatisch een gemeenschap van goederen. Per die datum is de wet veranderd. De nieuwe wet geldt alleen voor stellen die na genoemde datum gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. 

Akte huwelijksvoorwaarden

Veel stellen hebben bij de notaris huwelijksvoorwaarden laten opmaken. Er zijn verschillende vormen van voorwaarden. Koude uitsluiting waarin er geen gemeenschap is. Of er geldt een periodiek- en finaalverrekenbeding op grond waarvan bedragen onderling verrekend moeten worden. Er kunnen ook vergoedingsrechten zijn als de één geld in het privé vermogen van de ander heeft gestopt. Dit alles geldt ook voor geregistreerde partners die bij de notaris voorwaarden hebben laten opmaken.  

Samenwoners

Bij samenwoners is er geen gemeenschap van goederen. Maar die kunnen wel samen dingen hebben gekocht.

Deskundig paar ogen

Het nodige om te inventariseren en uit te zoeken. Het lezen van huwelijksvoorwaarden is niet ieders hobby! en bepaalde beslissingen kunnen fiscale gevolgen hebben. Bij dit alles kunt u wel een paar deskundige ogen gebruiken. 

 

 

 

 

Vrijblijvend & gratis kennismakingsgesprek

Dat kan iedere werkdag en is ook mogelijk in de avonduren of in uitzonderlijke gevallen in het weekend. Het gesprek duurt ongeveer 30 minuten. In die periode maken wij kennis en geef ik uitleg over mijn aanpak van de zaak. Het is verstandig wat stukken mee te nemen voor een eerste oriƫntatie (als er stukken zijn!).

Vraag kennismakingsgesprek aan