Hoe verdelen we de kosten,

zodat ieder straks verder kan

Alimentatie

We zijn tegenwoordig vaak tweeverdieners maar verdienen meestal niet evenveel. U gaat uit elkaar maar er is nog wel een zekere financiële verantwoordelijkheid naar elkaar (partneralimentatie). En de kosten van de kinderen moeten verdeeld worden. Dat kunt u op verschillende manieren doen. 

Kinderrekening

U kunt voor een kinderrekening kiezen waarop u beiden geld stort en waarvan u beiden betalingen doet. Daarop kunnen ook de toeslagen en kinderbijslag worden overgemaakt. Een dergelijke regeling is flexibel, geeft overzicht over inkomsten en uitgaven en is daarom aantrekkelijk. De regeling kan ook tot irritaties en spanning leiden. Welke uitgaven zijn nodig, hoeveel mag het kosten en wat mag nu wel en niet van de kinderrekening worden betaald? Een scheiding is een emotionele periode waarin het moeilijk kan zijn om elkaar te vertrouwen en met elkaar te communiceren. Maak dus goede afspraken als u hiervoor kiest. 

Kinderalimentatie

Bij kinderalimentatie weet de betaler niet precies waaraan het geld wordt uitgegeven en kan de ontvanger in beginsel niet meer voor dure uitgaven bij de ander aangekloppen. Wel voorkomt het discussies en geeft het rust en duidelijkheid over wat ieder te besteden heeft en wie wat betaalt. Elk nadeel heeft dus ook zijn voordeel! 

Er geldt een betrekkelijk eenvoudige rekenformule voor kinderalimentatie. Daarbij wordt rekening gehouden met de bedragen die de betaler zelf voor de kinderen uitgeeft (zorgkorting) en met de toeslagen en heffingskorting die de ontvanger van de belastingdienst ontvangt. En dan is er nog de kinderbijslag. 

Partneralimentatie

Daar is veel om te doen. Er is de nieuwe wet tot verkorting van de alimentatietermijn die binnenkort in werking treedt. Het uitgangspunt van de nieuwe wet is 5 jaar maar met de nodige uitzonderingen. Tot 1 januari 2020 was het 12 jaar. 

Partneralimentatie is aan de orde als dat na de betaling van de kosten van kinderen nog mogelijk is (er nog draagkracht is). En als de alimentatieontvanger in redelijkheid niet zelf (volledig) in levensonderhoud kan voorzien. Van de alimentatieontvanger wordt het nodige verwacht maar de zorg voor jonge kinderen zal de mogelijkheid verminderen om een betaalde baan te vinden.  

Er geldt een wat ingewikkelde berekeningsformule (Exportgroep Alimentatienormen/TREMA normen). Uiteraard is op kantoor de specialistische kennis aanwezig om alimentatieberekeningen te maken. En om die goed aan u uit te leggen! U heeft niet zoveel aan berekeningen waarin u zich niet herkent of waarvan u niet weet wat die voor u in de praktijk betekenen. 

Gewijzigde omstandigheden

Soms verandert er later wat. En moet de alimentatie worden herzien. Ook daarvoor  kunt u op het kantoor terecht. 

Deskundig paar ogen

Er moet een redelijke verdeling van kosten komen. U moet beiden verder kunnen. Dan is een paar deskundige ogen prettig!

 

 

 

Vrijblijvend & gratis kennismakingsgesprek

Dat kan iedere werkdag en is ook mogelijk in de avonduren of in uitzonderlijke gevallen in het weekend. Het gesprek duurt ongeveer 30 minuten. In die periode maken wij kennis en geef ik uitleg over mijn aanpak van de zaak. Het is verstandig wat stukken mee te nemen voor een eerste oriƫntatie (als er stukken zijn!).

Vraag kennismakingsgesprek aan